ErP információ - a Saunier Duvaltól

                    


Az üvegházhatású gázok csökkentése, a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználása és az energiafogyasztás csökkentése érdekében az Európai Unió három ambiciózus energia és klímapolitikai célt és ennek 2020-ig történő elérését határozta el.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése az 1990-es szinthez képest 20%-kal,
Megújuló energiák felhasználásának növelése 20%-kal,
Energiahatékonyság 20%-kal történő növelése
A célok elérése érdekében az EU rendeletet alkotott, mely fűtő- és melegvíz-készítő berendezésekre vonatkozóan (Ecodesign Regulation) szabályozza a minimum hatékonysági és károsanyag kibocsátási szinteket.

 

Mit jelentenek az ErP, Ecodesign és ELD rövidítések?   


ErP és Ecodesign: Az energiafelhasználással kapcsolatos termékek (röviden ErP) gyártását és forgalmazását az Európai Unió által előkészített és elfogadott törvényrendelet szabályozza. Az Ecodesign (környezettudatos tervezés) a kötelező minimális termékhatékonyságot és kibocsátási értékeket írja elő a fűtő- és melegvíz-készítő készülékek esetében, 400 kW teljesítményig.

ELD: az ErP-szabályzás kiegészítéseként, az EU törvényrendelete kötelező jelleggel előírja a 70 kW-ig terjedő készülékek energiacímkézését. Az Energiacímke Direktíva (ELD) értelmében minden új fűtő- és melegvíz-készítő készüléket, illetve rendszert az energiaosztály-besorolása szerinti címkével kell ellátni.

 

Melyik termékeket érinti az új szabályozás?  

Az Ecodesign szabályozás két, a kivitelezők és kereskedők számára is fontos termékkategóriát érint.

1. kategória: elektromos, olaj- és gáztüzelésű hőtermelők, kombi készülékek, hőszivattyúk és a kapcsolt energiatermelésre alkalmas készülékek.

2. kategória: melegvíz-tárolók, elektromos, olaj- és gáztüzelésű melegvíz-készítő berendezések, hőszivattyúk és a szolár HMV-tárolók.

A rendszer hatékonysága, valamint annak energetikai besorolása az előbbi termékek kombinálása, illetve szabályozóegységekkel történő kiegészítése esetén tovább növelhető. Ezt a kivitelező számolja ki, és jelzi a rendszer címkéjén.

 

Mikor lép hatályba az új törvény?

Az új törvény 2015. szeptember 26-án lép hatályba. Eddig az időpontig a gyártókat, kereskedőket és a kivitelezőket semmilyen szabályozás nem kötelezi az energiabesorolás, illetve a készülékcímkézés használatára. Amint azonban a törvény hatályba lép, csak a környezettudatos tervezésben leírtaknak megfelelő, energiacímkével ellátott készülékek gyárthatók!

 

Mit jelent a kivitelező számára mindez?          


A kivitelezőknek az eddiginél is fontosabb szerep jut. Az új szabályozásnak köszönhetően számos lehetőség nyílik meg Saunier Duval-partnereink előtt, hogy az ErP-vel kapcsolatos kérdésekben tájékoztassák ügyfeleiket.

A háztartási gépektől eltérően a fűtési és melegvíz-készítő rendszerek címkéi elsősorban csak alapadatokat tartalmaznak.

Mutatják például az energiafelhasználás mértékét, de annak pontos értelmezéséhez, a vevő igényeinek megfelelő legjobb megoldás kiválasztásához további tanácsadás szükséges a kivitelező részéről, hogy végül a legmegfelelőbb termék vagy rendszer kerüljön beszerelésre.

 

Milyen adatok vannak a címkéken?

 

 

Miben segíthet a Saunier Duval?

Mi felelünk azért, hogy elérhető legyen a termék adatlapja, az energiacímke és az aktualizált értékesítési információ, amint ezek rendelkezésre állnak
Oktatásokat tartunk, hogy az új szabályozás milyen változásokat jelent
Online kalkulátort biztosítunk, amely rendszerek telepítése esetén segít az energiacímke elkészítésében.*
Folyamatos tájékoztatást biztosítunk az ErP-vel kapcsolatosan.
* Az online kalkulátor a www.saunierduval.hu weboldalon érhető el 2015. szeptember 26-tól.

 

Mi, a Saunier Duvalnál... 


...hiszünk abban, hogy az új szabályozás új lehetőségeket tár fel az Ön számára is. Őszintén és könnyen érthetően bocsátunk rendelkezésére minden olyan információt a termékeinkkel, energetikai címkézéssel kapcsolatosan mely segít Önnek megfelelni az új követelményeknek és reméljük, hogy ezt Önt is bizalommal tölti el.

További információért kérjük forduljanak hozzánk, vagy a hivatalos Saunier Duval kereskedőköz.

 

Forrás: SaunierDuval


Érdeklődés


Gázkészülék-alkatrészek forgalmazása raktárról és/vagy megrendelésre szinte minden, Magyarországon forgalmazott készülék-típushoz!

Víz-, gáz-, és fűtésszerelési termékek teljes körű forgalmazása.

Fűtési rendszerek professzionális, gépi és vegyszeres tisztítása.

Készülékcserét teljes körű ügyintézéssel is vállalunk.