Spóroljunk a fűtéssel!

Adunk hozzá néhány egyszerűen kivitelezhető tippet!

Tudta?, hogy csupán egyetlen Celsius fok hőmérséklet-csökkentéssel éves szinten több, mint tízezer forintot tudna megspórolni egy gázfűtéses lakás esetében?!

A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőenergia célú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés).
Egyszerű módszerekkel könnyedén megspórolhatjuk ennek akár a 10%-át!

Hogyan csináljuk mindezt a gyakorlatban?

A takarékosság útján az első, s egyben talán a legegyszerűbb lépést egy jó szabályzó felszerelésével tegyük meg! Ez a klasszikus szobatermosztát, ami ma már számos programozási lehetőséggel rendelkezik. Ha valamilyen periódus alapján éli a család az életét, azokban az időszakokban, amikor senki nincs a lakásban, értelmetlenül költséges azt 20-22 fokon fűteni.

A programozható termosztátok lényege éppen az, hogy amikor nem vagyunk otthon, alacsonyabb hőfokra programozzuk be. Ezzel kapásból jelentős megtakarítást érhetünk el, mivel egy Celsius fokos léghőmérséklet-csökkentés 3-5% energia-megtakarítást jelenthet. A programozható termosztát lehetőséget ad arra is, hogy akár minden napra külön-külön állíthatjuk be a kívánt fűtési periodusokat. Már rádiófrekvenciás termosztátok is kaphatók,  sőt lehetőség van akár több fűtési zóna beállítására is. S ha átgondoltan programozzuk a fűtésünket, akkor egy normál programozható termosztát ára feltétlenül megtérül egy fűtési szezonban.

S ha már termosztát, akkor itt kell beszélni a termosztatikus radiátorszelepekről is. Ezekkel helyiségenként szabályozhatjuk a hőmérsékletet. Mivel a különböző helyiségeknek más a hőmérséklet-igénye, jó, ha minden radiátorunkat termosztatikus szeleppel látjuk el. Szelep egyébként is van a radiátorunkon, ha van rá módunk, oldjuk meg „kettő az egyben”, azaz termosztatikus szelepet tegyünk a szelephez való termosztát-fejjel. Ez a beruházás akár 10-15%-os megtakarítást is jelenthet.

Jelentősen növelhetjük a radiátorok hatásfokát – a rendszeres kitakarításukon túl - a légtelenítéssel. Ha esetenként furcsa hangot hallunk, vagy azt észleljük, hogy radiátorunknak valamelyik része nem melegszik rendesen, feltehetően légzsák alakult ki benne, azaz levegős lett. Ezt egyszerűen orvosolhatjuk a légtelenítéssel, azonban körültekintően járjunk el.

A légtelenítés gyakorlati menete, amit a hölgyek is könnyen elvégezhetnek:

 • a radiátorszelepekkel ellentétes oldalon (a radiátor másik végén) végezzük ezt a műveletet;
 • szerezzünk be, (vagy keressük elő) a légtelenítő kulcsot.
 • Így néz ki:
 •  
 • a művelethez szüksége lesz még egy rongyra is;
 • dugja a légtelenítő kulcsot a légtelenítő szelepbe;
 • óvatosan, lassan forgassa el a szelepet a kulcs segítségével az óramutató járásával ellentétes irányba;
 • fontos, hogy ne egyszerre fordítson el nagy fordulatot, hanem apránként, több szakaszban;
 • praktikus negyed-fordulatonként elvégezni, hogy még véletlenül se fordítsuk túl a szelepet;
 • a kicseppenő vizet fogja fel a szelep alá tartott ronggyal;
 • ha levegős a radiátor, akkor sziszegő hangot ad. Ekkor már ne tekerje tovább a szelepet;
 • tartsa mindaddig ebben az állapotban, amíg az első vízcsepp megjelenik.
 • zárja el a szelepet jó szorosan;
 • kis idő elteltével ellenőrizze, hogy a radiátor minden része átmelegedett-e.

A radiátorok rendszeres portalanítása nem csak higiéniai szempontok miatt fontos, hanem a radiátorok hatásfoka miatt is. A por kiváló hőszigetelő és a poros radiátor hőleadó képessége alacsonyabb.

Van, aki javasolja a radiátor mögötti ún. hőtükör elhelyezését. Megfontolandó lehet, bár látványilag nem emel a helyiségen. Nem túl nagy baj, ha a falak is átmelegszenek, hisz ennek a hőnek egy részét majd leadják. Hogy 1-2 m2-rel kisebb falfelület melegszik át, spórolás szempontjából jóval kisebb a jelentősége, mint a fentiekben javasolt termosztáttal és/vagy termosztatikus radiátorszeleppel szabályozott fűtésnek. Gázkonvektorokhoz pedig kifejezetten tilos a hőtükör alkalmazása!

A fűtőberendezések rendszeres karbantartásával, felülvizsgálatával is jelentős megtakarítás érhető el, mivel az esetlegesen elvízkövesedett hőcserélővel működő készülékek nyilván több energiát is fogyasztanak. Túl azon, hogy a sok éve nem takarított készülékek akár balesetveszélyesek is lehetnek.   A karbantartást szakemberre kell bízni! Tapasztalataink szerint többen próbálnak házilag pl. „kisavazni” egy hőcserélőt, de szakértelem hiányában ezzel akár többet árthat, mintha szakembert bízna meg.

Szóljunk itt arról is, hogy a műanyag nyílászárók egy részénél lehetőség van gyárilag téli-nyári átállításra. Erről gyakran megfeledkezünk, esetleg nem tudunk róla, hogy ablakaink, ajtóink tartalmazzák-e ezt a funkciót. Érdemes megnézni és, ha van ilyenünk, akkor állítsuk át!

Ha van redőnyünk, sötétítőfüggönyünk, használjuk! Sokat jelentenek a hideg hónapokban. A sötétítő-függöny ne csupán harmonikus dísz legyen! Azonban arra ügyeljünk, hogy véletlenül se takarja el a termosztatikus radiátorszelepet!

Sokat jelenthet egy régi fűtési rendszer vegyszeres gépi átmosása is, hisz bőven lehetnek lerakódások a még korszerűtlen technológiával szerelt fűtési rendszerekben. A csövek keresztmetszetét leszűkítő lerakódások miatt jóval több energiára van szükség a kívánt hőfok eléréséhez. Szinte pontosan olyan ez, mint egy leszűkült érrendszer és a szívünk esete.

Vegyes tüzelésű kazánok, kandallók, cserépkályhák stb. esetében, leginkább a jó minőségű tüzelőanyag körültekintő vásárlásával tudunk spórolni. Nedves fával történő fűtés szinte az ablakon kidobott pénzzel ér fel, ráadásul berendezésünk is előbb tönkremegy, ha ilyennel fűtünk.

Egyenletesebb hőmérsékletet érhetünk el, ha kisebb adagokban rakjuk, mintha egyszerre sokkal megpakoljuk.

Hőérzetünket számos dolog befolyásolja, amire nem gondolunk. Ilyen pl.

 • a helyiség levegőjének páratartalma. Az egészséges és ideális páratartalom 40-60 %-os. Nem nagy összeg beszerezni olyan hőmérőt, ami ezt is méri és az adott helyiségben könnyedén be tudjuk igazítani, hogy ebben a tartományban legyen.
 • Az sem mindegy, hogy a téli hónapokban mikor és hogyan szellőztetünk. Nem érdemes hosszú ideig résnyire nyitni az ablakokat, hanem inkább egy gyors kereszthuzattal oldjuk meg, vagy rövid időre kitárva az ablakokat. Így elkerülhetjük a falak jelentős lehűlését.
 • S ha mindezek mellett még a falszíneket is úgy választjuk meg, hogy nem hideg színeket alkalmazunk, hanem kellemes meleg színeket, teljesen más hőérzetünk lesz. Fokozhatjuk ezt akár a lakástextilek megfelelő megválasztásával is. Próbálják ki!

Bevált gyakorlat, hogy az energiahatékonyságot és a takarékosságot a ház külső hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére költött tetemes költségű  beruházással oldjuk meg. Általában a fűtési rendszer átalakítására, korszerűsítésére már nem marad a kasszában, noha - a mi véleményünk szerint is - inkább ezzel lenne érdemes kezdeni. A szakmai vélemények ugyan megoszlanak, de már egyre többen ismerik el és mondják ki, hogy egy korszerűtlen, régi, nem szabályozható fűtési rendszerrel, régi, alacsony hatásfokú gázkazánnal még a legvastagabb külső hőszigetelés ellenére sem  érhető el az elvárt mértékű megtakarítás. Tökéletes persze a szigetelés is, a műanyag nyílászáró is, de fontoljuk meg a sorrendet és talán érdemes elsőként a fűtéskorszerűsítésre fordítani a családi költségvetésbe betervezett összeget, ami már magában, szigetelés és nyílászáró-cssere nélkül is megtakarítást eredményezhet.

És még néhány válogatás másoktól….
 

Ingyen rásegíthet a fűtésre: megmutatjuk hogyan


A fűtési szezonban nem árt néhány szót ejteni a lakás ideális hőmérsékletéről, a megfelelő páratartalomról. Természetesen nem mindegy, hogy milyen helyiségekről és a család mely tagjairól van szó. Más ugyanis az optimális levegőminőség a nappali, illetve a hálószoba, vagy egy idősebb és egy fiatalabb családtag esetén.

Fontos tisztában lenni néhány alapvető ténnyel annak, aki a fűtési szezonban nem akar fölöslegesen pénzt költeni.

Semmibe se kerül

Vannak olyan hőérzetet javító megoldások, amelyek egyetlen fillérbe sem kerülnek. Szabó Gyula, az Ökoszolgálat vezetője hangsúlyozta, többféle apró trükköt is lehet alkalmazni, például már egy jó vastag függönnyel is sokat tehetünk a cél érdekében.
Az is lényeges, hogy milyen színek vannak a lakásban. A hideg, szürke, kék árnyalatoknál ugyanazt a hőmérsékletet alacsonyabbnak érezzük, mint ha a sárgák vagy pirosak dominálnak.

Még mindig tanítani kell

A páratartalom szabályozása is sokat számít. Ha annak mértéke a megfelelő 50 százalék körül mozog, akkor melegebbet érzünk, mint száraz levegő esetén. Székelyhidi László épületgépész emlékeztetett rá, ha nincs rendesen kifűtve, illetve megfelelően szellőztetve a lakás, és túl párás a levegője, akkor a kicsapódó víz miatt penészes foltok alakulhatnak ki a helyiségekben.

További praktika a jó szellőztetés, amihez sokan még mindig nem értenek. Azzal, ha résnyire nyitjuk az ablakot, és sokáig úgy hagyjuk, lehűtjük a falakat, amiket aztán iszonyú pénzbe kerül újra felfűteni. Ehelyett a gyors kereszthuzat tanácsos, ami csak kicseréli a levegőt, így csak annak a hőmérséklete csökken, a falaké nem. Ezzel szintén javul a hőérzetünk.

Infrasugár

A környezeti tanácsadó szervezet vezetője szerint a radiátor vagy termosztát felcsavarásán kívül az is megoldás lehet, kellemesebb meleg-érzetet biztosíthat, ha van olyan fűtőtestünk, például egy cserépkályha, amely közvetlenül sugározza a hőt, vagyis az infrasugarakat. Szemben a levegőt melegítő, és azon keresztül ható radiátortípusokkal.

Nem mindegy ki, hol és mikor akar melegedni

Az ugyan szubjektív, hogy kinek mi az ideális hőmérséklet, de általánosságban kijelenthető, hogy a nappaliban vagy az étkezőben a 20-21 Celsius-fok már kellemes érzetet ad, ennek elérése még nem kerül túl sokba.

Hálószobában ennél 3 fokkal kevesebb is elég, sőt aludni még jobb is az ilyen hűvösebb szobában. Gyerekszobában éppen ellenkezőleg, ott a 20-21 fokos középértéknél 1-2 fokkal többre van szükség, hogy a kisebbek ne fázzanak, és ugyanez igaz az idős emberek esetében is.

Fával a legolcsóbb

A fűtésrendszerek fajtája szintén alapvetően meghatározza a számlán szereplő összeget. Általánosságban elmondható, hogy a fafűtés a legolcsóbb, mintegy feleannyiba kerül, mint a gáz, az elektromos fűtésfajták pedig mindkét másiknál drágábbak.

Szabó Gyula az elektromos árammal előállított fűtésről azt mondta, önálló, tehát kizárólagos megoldásként elég költséges, inkább kiegészítő fűtésként javasolt.

Mennyezeti radiátor

Székelyhidi László szerint a falra szerelhető, és konnektorról működtethető elektromos infrapanelekre is igaz, hogy csak egy-egy légtér kifűtésére érdemes használni őket, ahol más fűtés nem alkalmazható. Igaz, ezeknek az energiafelhasználása sokkal jobb, mint régen a hőtárolós elektromos kályháké volt.

A panelradiátorok hasonlóan néznek ki, mint a konvekciós hőt leadó radiátorok, de vannak más kialakítású típusai is, amelyeket a mennyezeten lehet elhelyezni. Léteznek ezen kívül gipszkartonba mart elektromos fűtőszálas megoldások is – tette hozzá.

A legfontosabb

Hiába azonban bármilyen fűtésrendszer, olcsó vagy drága megoldás, ha túl sok hő jut ki a lakásból, akkor nem csak a hő szökik, hanem a pénz is.                     A legfontosabb tehát a szigetelés. Elengedhetetlen tehát, hogy a lakók odafigyeljenek, és ha kell pénzt áldozzanak a korszerűsítésre, különben még magasabb kiadásokkal számolhatnak.


Forrás: hirado.hu

 

Íme, pár tipp az alacsonyabb fűtésszámlához

A helytelen fűtőanyaghasználata temérdek mennyiségű szén-dioxid kibocsátást eredményez, ami tovább növeli a Földünket érintő üvegházhatást.
Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente. Egy Celsius fok csökkentésével éves szinten több, mint tízezer forintot tudnánk megspórolni egy gázfűtéses lakás esetében.

Beköszöntött a fűtési szezon, és nagy valószínűséggel egyre többen tapasztaljuk ismét, hogy egyes házak kéményéből koromfekete füst száll fel, és kellemetlen szagok terjengenek a levegőben. Ennek az az oka, hogy a lakó tiltott tüzelőanyagot vagy rendkívül rossz technikát használ háza felmelegítésére. Fontos, hogy a téli időszakban is odafigyeljünk arra, hogy mivel és hogyan fűtjük lakásunkat, házunkat, mert ezzel is hatalmas környezeti terheléstől szabadíthatjuk meg Földünket.

Magyarországon az energia 40 százalékát épületeinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőenergia célú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente. Egyszerű módszerekkel könnyedén megspórolhatjuk ennek 10%-át. A hatályos jogszabály szerint kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok (tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz stb.), a papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető. A lakkozott parketta például már kezelt fának számít, de a farostlemez is az, így kályhában nem szabad égetni ezeket. A jogszabályi tiltás nem véletlen, hiszen a festékek vagy a faforgácsot lemezként összetartó ragasztók égetésekor rákot vagy más súlyos egészségkárosodást okozó mérgek szabadulnak fel nagyobb mennyiségben, hívja fel a figyelmet Lenkei Péter, a Nem nehéz kampány szakértője. Az illegálisan használt tüzelőanyagok kellemetlen „mellékhatása” hogy a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkretehetik.

A távfűtés helyben nem okoz komoly légszennyezést, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe. A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Ha szén vagy fa között kell választanunk, válasszuk inkább a fát, mert a szén füstje ötször több rákos megbetegedést okoz!

A fatüzelés megújuló, hiszen az égetésekor felszabaduló szén-dioxid az erdőben új fák növekedésével megkötődik. A fosszilis energiaforrások – szén és földgáz – égetésekor keletkező szén-dioxid viszont a légkörben marad.

A távfűtéses lakások felmelegítésére általában a nem megújuló energiaforrásokat szoktuk használni, de ma már több helyen van az országban olyan távfűtő rendszer, ahol megújuló energiát használnak – fát, szalmát égetnek vagy geotermikus energia a hőforrás. De távfűtéses lakásban is tudunk tenni a környezet védelméért, csak egy kis tudatosság kell hozzá. A legtöbb lakásban már tudjuk szabályozni, hogy milyen meleg legyen a radiátor, mekkora hőfokon menjen a fűtés. Ha 22oC helyett 21 oC-ra fűtjük csak a lakást, azzal nemcsak a Földünknek, de a pénztárcánknak is kedvezünk. A nappali levegője általános ajánlásként elég, ha 21 Celsius- fokos, a hálószoba pedig 18-19 Celsius-fokos, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy az életterek között ne legyen nagy differencia. A páratartalomra is ügyelni kell: 40-60 %-os páratartalom az ideális, írja az Ecolounge. Ez egy gázfűtéses lakásnál ez körülbelül évi 12 500 Ft évi megtakarítást és 120 kg széndioxid-kibocsátás csökkenést fog eredményezni, írja a Tudatosvásárló.hu.

Ha odafigyelünk ezekre a dolgokra, akkor sokat tehetünk a környezetünk egészségéért. Fűtsetek tudatosan, környezetbarát módon, amire a hétköznapok során is könnyen oda tudtok figyelni. Erre a témára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió Nem nehéz…! őszi kampány. Néhány tipp arra, hogyan tudtok környezetbarát módon meleget varázsolni a lakásotokba:

1. Válaszd a fa tüzelőanyagot a szén helyett – a magas kén és nedvességtartalmú olcsó barnaszén és lignit égetése különösen káros!
2. Ne égess el műanyag tartalmú anyagokat, már korábban kezelésen átesett faanyagokat!
3. A hideg téli napokon, ha elmentek otthonról akkor kapcsoljátok le a fűtést, ne menjen feleslegesen, amíg nem vagytok otthon!
4. Figyelj oda rá, hogy ne fűtsétek túl a lakást, inkább vegyetek fel egy pulóvert! Egy Celsius fokos léghőmérséklet-csökkentés 3-5% energia-megtakarítást jelent.
5. Sötétedéskor húzd be a függönyt, ezzel megakadályozhatod, hogy a meleg levegő az ablakokon kiszökjön.
6. Figyelj oda rá, hogy lehetőleg ne legyenek eltakarva a fűtőtestek (ne legyenek előtte bútorok, vagy ne lógjon rá a függöny), mert ez is megakadályozza a hő megfelelő áramlását.
7. A szellőztetést inkább úgy oldjátok meg, hogy 3-5 percre szélesre kinyitjátok az ablakokat ahelyett, hogy hosszú időre résnyire nyitva hagynátok őket.

Forrás: alternativenergia.hu

 

Tippek a fűtési szezonra

 

Egy átlagos háztartás energiafogyasztásának 86%-át a fűtés és a melegvíz előállítása teszi ki. Íme néhány ötlet, melyekkel kényelmi szokásaink feladása nélkül csökkenthetjük energiahasználatunkat.

A karbantartás mindig hatékony módszer.

A rendszeresen karbantartott és vízkőmentesített kazán, bojler nagyobb hatásfokkal működik. Elektromos bojler esetén 1 mm vízkőréteg akár 10%-kal is növelheti a fogyasztást!
Szigeteljük a melegvízcsöveket, ezzel is csökkentve a hőveszteséget.
A fűtési szezon beköszönte előtt (vagy ha elmulasztottuk, még közben is lehetséges) légtelenítsük a radiátorokat.


Szabályozzuk a hőmérsékletet!


Napközben állítsuk 18-21°C-ra a termosztátot, azonban éjszakára és a napnak arra a részére, amikor nem vagyunk otthon, vehetjük 2- 3 °C-kal lejjebb!

Az 1. magyar évad nyertes energiaközössége (GreenDependent Kislábnyom projekt) azt tapasztalta, hogy a kicsit hűvösebb benti hőmérséklethez könnyebben hozzá lehet szokni, mint gondolnánk.

Használjunk hőfok-szabályozót minden helyiségben (a padlótól kb. 1,6 m-re helyezzük a termosztátot, ahol nem éri közvetlen napsütés), és rendszeresen ellenőrizzük, megfelelő-e a helyiség hőmérséklete.
Csak azokat a szobákat fűtsük, amelyeket használunk is, illetve vegyük lejjebb a fűtést a ritkán használt szobákban.
Állítsuk 60°C-ról 50°C-ra a vízmelegítőn a melegítés fokát, így 10%-kal csökken a felhasznált energia költsége.
Helyezzük el úgy a bútorokat, hogy ne akadályozzák a levegő szabad áramlását és a fűtőberendezés működését.
Télen terítsünk több szőnyeget a padlóra, így akár 10%-kal kevesebb hő szökhet meg a szobákból.


Top tippek haladóknak

A külső falakra szerelt radiátorok mögé helyezzünk hővisszaverő fóliát. A hőtükörfólia beszerezhető a nagyobb környezetbarát termékeket forgalmazó zöld internetes áruházakban, vagy kartonból és alumíniumfóliából házilag is készíthető.
Ha eddig nem volt külön állítható a hőmérséklet az egyes helyiségekben, célszerű felszerelni a radiátorokra termosztatikus szelepet.

Amit még megtehetünk…

Ha több mint 12 éves a termosztátunk, érdemes elgondolkoznunk egy új berendezés beszerzésén. Ehhez nem kell lecserélni a kazánt, ám lehetővé teszi, hogy áttegyük megfelelő helyre az új szobai hőfok-szabályozót.
A központifűtés-rendszer keringető szivattyúját cseréljük le egy A energiaosztályú szivattyúra.
A vízmelegítőket úgy szereljük fel, hogy a lehető legközelebb legyenek a használat helyéhez.

Tudtad?

Egy épület általunk érzékelt hőmérséklete valójában a levegő hőmérsékletének és a falak hőmérsékletének az átlaga. Ezért lehet, hogy egy rosszul szigetelt helyiségben fázunk a levegő kellemes hőmérsékletének ellenére. Például, ha 19 °C-os a levegő hőmérséklete, de csak 15 °C-os a falaké, a hőmérsékletet 17 °C közelinek fogjuk érezni. Így ahhoz, hogy 20 °C-os legyen a hőérzetünk, fel kell emelnünk a levegő hőmérsékletét 24 °C-ra.

További fűtéssel, a meleg bent tartásával kapcsolatos tippek az EnergiaKözösségek honlapon találhatók >>

Forrás: GreenDependent, Kislábnyom hírlevél

Forrás: harmonet.hu

 


Érdeklődés


Gázkészülék-alkatrészek forgalmazása raktárról és/vagy megrendelésre szinte minden, Magyarországon forgalmazott készülék-típushoz!

Víz-, gáz-, és fűtésszerelési termékek teljes körű forgalmazása.

Fűtési rendszerek professzionális, gépi és vegyszeres tisztítása.

Készülékcserét teljes körű ügyintézéssel is vállalunk.