Jogszabályok


Magyar Közlöny 2015. szeptember 21.

A Kormány 276/2015. (IX. 21.) Korm. rendelete
az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőségértékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet módosításáról

A rendelet teljes szövege .pdf formátumban itt található: 

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15134.pdf

 

A BIZOTTSÁG 813/2013/EU RENDELETE
(2013. augusztus 2.)
a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról

A rendelet teljes szövege az oldal alján található, vagy az EU Hivatalos Honlapján magyar nyelven az alábbi képre kattintva elérhető: 

(http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0813&from=HU)

 

A BIZOTTSÁG 814/2013/EU RENDELETE
(2013. augusztus 2.)
a 2009/125/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a vízmelegítők és a melegvíz-tároló tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról (EGT-vonatkozású szöveg)

A rendelet teljes szövege az oldal alján található, vagy az EU Hivatalos Honlapján magyar nyelven az alábbi képre kattintva elérhető:

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:239:0162:0183:HU:PDF)

 

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet

a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

            NETJOGTÁR ITT!

  

 


             A gázfogyasztó készülékekkel kapcsolatos összefoglaló:

www.mkeh.gov.hu

 

 

 

             Gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezésekről

www.mkeh.gov.hu

 

 

 

Szigorodnak az épület-energetikai tanúsítványok

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így 2013 januártól már az 50 m2 alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni. Ez követi a még júniusban elfogadott módosításokat, amelyek szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, ha az már elkészült.

A módosításokkal a rendelet (az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 178/2008 Korm. Rend.) 2013 januárjától a következő főbb új elemeket tartalmazza:

• az 50 m2 alatti épületek eladásánál, bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni az eladónak;
• már az 500 és 1000 m2 közötti hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén is kell tanúsítványt készíteni (eddig csak 1000 m2 felett volt kötelező);
• az épület, vagy önálló rendeltetési egység eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll;
• az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette;
• a tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni;
• a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is.

Örülünk az új követelményeknek, számunkra ez azt jelzi, hogy a Kormány is felismerte az energiatanúsítványokban rejlő lehetőségeket.
A MEHI és az energiahatékonysági ágazat régóta hangsúlyozza, hogy egy jól működő tanúsítvány-rendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és –bérlőket a gazdaságosabban működő lakások felé. Ez pedig a tulajdonosok számára is garantálja, hogy beruházásaik akkor is megtérülnek, ha eladják vagy bérbe adják lakásukat. Úgy érezzük azonban, hogy a végrehajtás terén a Kormány bátrabban is léphetett volna, és minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését. Mivel a tanúsítvány készítése eladáskor vagy bérbeadáskor amúgy is kötelező, ez semmiféle többletterhet nem jelentene az eladóknak - közölte dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI) igazgatója.

A MEHI tizenegy vezető hazai vállalattal összefogva még októberben adta át a „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével” c. javaslat-csomagot a Kormánynak. A javaslatok egyik része éppen az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerének megerősítését célozta, ideértve a fent említett, jövő januárban hatályba lépő módosításokat. (Forrás: greenfo)

 

 

 

Néhány hatályos jogszabályt itt talál meg:

Kattintson a piros nyílban lévő hivatkozásra, s azt kvöetően eljut a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal oldalaira, ahol könnyedén kiválaszthatja a keresett információt!

Érvényes jogszabályok

 

 

 


Letölthető dokumentumok:

Érdeklődés


Gázkészülék-alkatrészek forgalmazása raktárról és/vagy megrendelésre szinte minden, Magyarországon forgalmazott készülék-típushoz!

Víz-, gáz-, és fűtésszerelési termékek teljes körű forgalmazása.

Fűtési rendszerek professzionális, gépi és vegyszeres tisztítása.

Készülékcserét teljes körű ügyintézéssel is vállalunk.