Készülékcsere előtt állok. Milyet vegyek?


20 +1 jó tanács kazán vásárlás előtt

 

Ha már eldöntöttük, hogy itt az ideje a régi gázkészülékünket lecserélni, vagy most épülő házunkba szeretnénk új kazánt vásárolni, akkor érdemes a következő tanácsokat megfogadni.

 

1. Milyen szempontok alapján kell készüléket választani?


Teljesítménye, típusa, márkája, funkciója, energiaigénye, károsanyag-kibocsátása, megbízhatósága, garanciális ideje, szervizhálózata, tartóssága.

 

2. Nyílt vagy zárt égésterű gázkészülék legyen?


A nyílt égéstér annyit jelent, hogy az égéshez szükséges oxigént a készülék annak a helyiségnek a levegőjéből kapja, ahol fel van szerelve. Ennek veszélye, hogy hiba esetén nemkívánatos anyagok, például szén-monoxid kerül(het) a lakásba, ami halált okozhat. Mivel korábban főleg ilyen készülékek voltak, ehhez kapcsolódó kéményrendszer került kialakításra. Ha váltunk zárt égésterű készülékre, a kéményt biztos cserélni kell, mert ebben az esetben az égéshez szükséges oxigént a duplacsöves kéményrendszeren keresztül a lakáson kívülről kapja a készülék. Ebben az esetben nincs a lakótér levegőjével közvetlen kapcsolata az égési folyamatnak, megszűnik a közvetlen CO-mérgezés veszélye. A zárt égésterű készüléket sokszor turbós készüléknek is nevezzük a köznyelvben. A turbos készülékek forgalmazása az Európai Unió tagállamaiban megszűnt, ezért hazánkban sem lehetséges már turbos készüléket forgalmazni és felszerelni.

Mielőtt készüléket választanánk, feltétlenül beszéljünk szerelővel, a ki a hatályos jogszabályi előírások alapján a helyszín megtekintése alapján javaslatot tud tenni a megfelelő készülékre! 

 

3. Miért jó a kondenzációs kazán?


A kondenzációs gázkészülék (szakmai nyelvben gázkészüléknek hívjuk, a köznyelvben csak kazánnak) is zárt égésterű készülék, de sajnos nem használható ugyanaz a kéményrendszer, mint egy turbós készülék esetén.        

A kondenzációs technológia lényege, hogy az eltávozó égéstermékben, füstben maradt hőenergiát még egyszer kinyerjük. Ennek eredményeként egy sokkal kevésbé környezetszennyező füst kerül a levegőbe, és ugyanazt a hőmennyiséget kevesebb gáz felhasználásával értük el. Lényegében kevesebbet fogyaszt, kevesebb gázszámlát fizetünk. Akkor a legjobb a fogyasztása, ha alacsonyabb hőmérsékletű hőleadó rendszert üzemeltetünk vele, mint például a falfűtés vagy padlófűtés. Ha régi, felülméretezett radiátorok mellé szereljük fel, akkor ajánlatos az ingatlan szigetelését is felülvizsgálni, mert ezzel sokat növelhetünk a hatékonyságon, energiatakarékosságon. 2015-től már csak kondenzációs készüléket fognak gyártanak az európai gyártók.

 

4. Kombi vagy fűtő készülék?


A kettő között az a különbség, hogy a kombi készülék nem csak a fűtést, de   a használati melegvíz-ellátást is biztosítja. Jó alkalom, hogy régi bojlerünket kiváltsuk. Egyrészt sok helyet nyerünk, ha egy készülékben kombináljuk a funkciókat, másrészt nagy valószínűséggel költséghatékonyabb is lesz, ha gázzal melegítjük a vizet. A fűtő készüléket egy külső tároló segítségével szintén használhatjuk, ami első sorban nagyobb vízvételi igény esetén ajánlott, vagy ha más eszközzel is rásegítünk a melegvíz-termelésre.

 

5. Tárolós vagy átfolyós?


A melegvíz-igényünk alapján érdemes választani. A beépített tároló segítségével nagyobb mennyiségű meleg vizet tudunk előállítani rövid időn belül, tehát nem lesz gond, ha egyszerre két helyiségben is meleg vizet akarunk vételezni. Ennek ellenére a jól megválasztott átfolyós készülék sokkal olcsóbb, kisebb és energiatakarékosabb lesz. Ha kiemelten sok meleg vizet szeretnénk használni egyszerre, például esőztetős vagy hidromasszázs zuhanyunk van, akkor érdemes akár külső tárolót is vásárolnunk, amit egy fűtő készülékkel köthetünk össze. Ha napkollektorunk is van, vagy tervezünk a jövőben, akkor szintén érdemes külső tárolót használni, hogy mindkét eszközzel tudjunk hatékonyan meleg vizet előállítani.

 

6. Mekkora teljesítményű kazánra van szükségem?


Leggyakoribbak a 18, 24, 28, 30 kW-os készülékek. A legjobb megoldás, ha épületgépész tervezőre bízzuk a hőszükséglet-számítást, főleg új ház építése esetén. Ennek a költségét sokszor megspórolják, főleg ha csak kazáncseréről van szó. Bár ebben az esetben is szükségünk lesz egy gáztervre, kapcsolási rajzra. Visszatérve a hőszükséglet-számításhoz, a legtöbb esetben nem a fűtés, hanem a melegvíz-ellátás igényli a nagyobb teljesítményt. A legtöbb készülék visszaszabályozható, és érdemes áldozni egy kis időt a tervezésre, mert a komfortigényünknek és a hatékonyságnak összhangban kell lennie.

 

7. Mennyire fontos a márka?


Mint minden más termék esetén, a kazánoknál is több márka közül választhatunk. Szerencsére Magyarországon a vezető márkák mind elérhetők. A különböző márkák más-más helyre pozicionálják magukat, és igyekeznek egyedi kommunikációval az érzelmeinkre is, és nem csak az eszünkre hatni. A márkaválasztásnál azt tanácsolom, hogy gondosan mérjük fel az igényeinket és a lehetőségeinket. Ez annyit jelent, hogy tudjuk, mennyi pénzünk van, és milyen funkciókhoz ragaszkodunk. Általánosságban elmondhatom, hogy minél többet várunk egy márkától, annál többe fog kerülni. A nagyobb, nevesebb márkák előnye, hogy komoly fejlesztő csapat áll a háttérben, ezért ha valaki a csúcstechnológia iránt érdeklődik, akkor érdemes a nevesebb, ismertebb márkákat választania. A középkategóriában, ahol a legnagyobb számban adnak el készüléket, a szervizek száma, minősége és alkatrész-ellátottsága fontos érv lehet a választásban. Az alacsonyabb árkategóriában is kaphatunk készüléket még jó nevű gyártóktól is, de itt kiemelt figyelmet fordítsunk a karbantartásokra még a garanciális időn belül is. Mai napig érvényes az a közhiedelem, miszerint a német termék garancia a minőségre, az olasz termékek jó ár/érték arányúak és nagyon szépek, a franciáknál a kényelem és a komfort van az első helyen. Ezek a közhelyek is segíthetnek a márkaválasztásban, csak jó, ha érdeklődünk egy kicsit, mert
az elmúlt 10 évben a nagy kazángyártók összeolvadtak, felvásárolták egymást, így könnyen találkozhatunk német tervezésű, olasz márkájú kazánnal, amihez Kínában gyártják az alkatrészeket.

 

8. Mennyibe kerül ma egy kazán?


Nagyjából egy családi ház fűtésére, melegvíz-ellátására 150-500 000 Ft között vásárolhatunk kazánt a korábban taglalt ismérvek alapján. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy itt tényleg igaz: minél drágább, annál jobb. Ennek ellenére figyeljük az akciókat, mert több tízezer forintot is megtakaríthatunk, ha akcióban vásárolunk. Aki már most eldöntötte, hogy kazánt vásárol, akár 40%-ot is megtakaríthat, ha részt vesz az aktuális fűtéskorszerűsítési pályázaton.

 

9. Tényleg szükség van tervezőre?


Azt ajánlom, ha anyagi akadálya nincs, feltétlenül legyenek tervek a lakásunk gépészetéről. Hosszú távon nagyon sokat spórolhatunk, ha nem vásárolunk túl nagy vagy túl alacsony teljesítményű, tudású készüléket. Komolyabb rendszernél, ahol több eszközt is használunk, vagy komolyabb komfortigényünk van, bízzunk meg tervezőt!

 

10. Milyen engedélyekre van szükség?


Még egy egyszerű kazáncserénél is több engedélyre van szükség, de minél nagyobb a változás, annál több mindenre kell figyelni. Ha például nyílt égésterűről zártra váltunk, biztos kell gázterv, kéményseprő szakvélemény, gáz MEO, beüzemelő. Egy jó fűtésszerelő minden ilyen okmányt elintéz nekünk, de akár 100 000 Ft-ot is elkölthetünk hatósági engedélyekre. A fűtéskorszerűsítési pályázathoz 2 db energetikai tanúsítvány is kell, de a pályázat keretében a hatósági engedélyek elszámolhatók.

 

11. Hogyan csatlakozik a meglévő fűtési rendszerhez?


Bizony egy új kazán a régi rendszeren okozhat meglepetéseket. Feltétlenül tisztítsuk át a régi rendszert, mielőtt beindítjuk a készüléket. Rendszertisztító szivattyúval és speciális folyadékokkal ezt elvégzi egy profi szakember. Feltétlenül szereltessünk mechanikai szűrőegységet is a rendszerbe, hogy a fizikai szennyeződéseket, például a rozsdát kiszűrjük, nehogy tönkretegyék az új kazánt. Figyelem, új, más teljesítményű, típusú kazánnál a kéményrendszert nagy valószínűséggel cserélnünk kell, és a hőleadókat is érdemes újratervezni.

 

12. Miért fontos a vezérlés, szabályozás?


Hiába van új kazánunk, ha nincs jól szabályozva a komplett rendszer. Mindig rendszerben gondolkozzunk. Ha egy elem megváltozik, az kihat az egészre. Minden beavatkozásnál szabályozzuk újra az egészet. Ha a vezérlésre is figyelünk, és a különböző eszközöket és az egyes helyiségeket külön-külön funkció és igény szerint szabályozzuk, akkor sokkal több energiát spórolhatunk meg, mint magával a kazáncserével. A radiátorokat lássuk el termosztátos szeleppel, a külön hőleadókat, helyiségeket külön körön szabályozzuk. Programozható szobatermosztáttal állítsuk be saját időrendünk és szokásaink szerint, hogy feleslegesen ne terheljük a rendszert, ha nem használjuk. Akár távvezérléssel, okostelefonnal is szabályozhatjuk a komplett fűtési, hűtési rendszerünket.

 

13. Mekkora egy kazán?


A legelterjedtebb fali készülékek kb. 40x70 cm falfelületen elhelyezhetők. Kivételt képez ez alól a külön tároló, aminek nagyobb a helyigénye, és érdemes lemérni az ajtót, mielőtt megvásároljuk, hogy befér-e egyáltalán. A piacon viszont találunk igazán kicsi, kompakt kondenzációs készüléket is, ha valakinek a méret is számít.

 

14. Milyen sűrűn kell karbantartani?


Érdemes minden évben kitisztíttatni a kazánt fűtési szezon előtt, ha nem akarunk karácsony napján megfagyni. A legtöbb gyártó egyébként csak abban az esetben biztosítja a garanciát, ha minden évben elvégeztetjük a karbantartást.

 

15. Mi a teendő, ha valami elromlik?


A legtöbb készülék javítható, szinten minden alkatrész pótolható. Kérjen szakszerviztől segítséget! Pont a meghibásodás lehetősége miatt javaslom, hogy széles szervizhálózattal rendelkező, itthon is elérhető gyártói képviselettel rendelkező márkát válasszunk.

 

16. A CO-mérgezés hogyan kerülhető el?


CO-mérgezést okozhat a gáztűzhely, a konvektor vagy a kéményes, nyílt égésterű kazán hibás működés esetén. Válasszunk zárt égésterű vagy kondenzációs készüléket, hogy kizárjuk a baleset lehetőségét. Ne legyen légmentesen lezárva, folyamatosan szellőztessünk a nyílt égésterű kazán helyiségében, és feltétlenül szerezzünk be egy jó minőségű CO-riasztót, mert életet menthet!

 

17. Mit kell még vennem, ha be akarom szerelni a kazánt?


Egy új kazán beszereléséhez sok kiegészítő, szerelvény, termosztát, kéményindító idom kell. Kérjünk komplett ajánlatot fűtésszerelő kivitelezőtől, mielőtt vásárolnánk!

 

18. Webáruházból is érdemes vásárolni?


Bár sok termék beszerzése kényelmes és olcsóbb a webáruházakban, ennek ellenére ezt a termékkört én nem javaslom netes beszerzésre. Előfordult, hogy számla, garanciális papírok nélkül, külföldi importból hamisított készülékek kerültek a hazai piacra, ahol egyetlen módon, alacsony piaci árral tudtak életben maradni. A legtöbb ilyen webáruház még a garanciális idő előtt megszűnt, így reklamációra a vásárlóknak nem volt lehetőségük. A feltüntetett árak sokszor hamisak, csak a vásárlás végén derül ki, hogy rejtett költségek is vannak. Ha mégis az interneten szeretnék megvásárolni a kazánt, járják jól körbe a kedvező árat kínáló hirdetést, kérdezzenek rá a garanciajegyre, ill. ha egyébtartozékok járnak a kazánhoz (pl. akcióban termosztát stb.), azok meglétére. Sajnos, eléggyakran előfordul, hogy a készülék a szállítás során sérül, amiért a felelősséget nehéz megállapítani, hosszú hónapokon át is tarthat az "egyezkedés". A kiválasztáshoz és a szereléshez is kelleni fog szakember, ezért a legjobb, ha a kivitelezővel konzultálva rábízzuk a beszerzést, még ha pár ezerrel többe kerülhet, mint a webshopos ár. Az általa nyújtott szakmai segítség és megbízhatóság bőven megéri az esetlegesen valamennyivel magasabb költséget. 

 

19. Milyen extra funkciók léteznek?


Az energiatakarékosság, szabályozhatóság mellett több funkciót is kínálnak a gyártók. Külsőhőmérséklet-érzékelő már minden komolyabb készülék alaptartozéka. Van, aki a felhasznált anyagok minőségével emelkedik ki a többiek közül, van, aki a kis méretre esküszik. Minden készüléknek, ami a választásunkra vár, olvassuk el a műszaki tájékoztatóját, hogy a főbb ismérveken túl tudjuk, milyen extrákkal rendelkezik.

 

20. Minden gázkazán egy fehér kocka, nincs dizájnosabb?


Ez a termék nem kifejezetten a formatervezők álma. Ráadásul a kazánházban nem nagyon merül fel igényként a külalak. Ennek ellenére néhány gyártó felfedezte az ebben rejlő marketingértéket, és akár arany színben is választhatunk készüléket. Ennek ellenére azt javaslom, maradjunk a technikai paramétereknél, és leginkább az alapján válasszunk.

21. Kell-e valamit csinálni a fűtési rendszerrel kazáncsere előtt?

Kelleni ugyan nem kell, de feltétlenül javasolt a fűtési rendszer átmosása. Ez nem azt jelenti, hogy leszereli az összes radiátort, fogja a kerti slagot és kivereti az összes radiátort az adott víznyomással. Nehogy bárki is nekikezdjen ennek, mert a valódi problémát nem fogja tudni megoldani és hiába lesz új kazán, a rendszerben felgyülemlett olajos koszt a kazáncsere nem tántorítja el a lerakódásoktól. A rendszerben lévő szennyeződések csakis speciális szerekkel és techniológiával takaríthatók ki, s természetesen szakértelemmel. Erről bővebben ITT olvashat.

Mi is végzünk rendszertisztítást, árajánlatot ITT kérhet: 

Lakossági kérdések és szakértő válaszok egy roppant frappáns kérdezz-felelek vidóban. Ha ezt megnézi, szinte mindent megtud az energiatakarékos kazánokról és a kondenzációs technológiáról!

 

Kattintson az ikonra és indulhat a "mini-tanfolyam"!


Érdeklődés


Gázkészülék-alkatrészek forgalmazása raktárról és/vagy megrendelésre szinte minden, Magyarországon forgalmazott készülék-típushoz!

Víz-, gáz-, és fűtésszerelési termékek teljes körű forgalmazása.

Fűtési rendszerek professzionális, gépi és vegyszeres tisztítása.

Készülékcserét teljes körű ügyintézéssel is vállalunk.