Spóroljunk a vízzel!

 Az utóbbi hetekben bárhova kattintottam a világhálón, szinte lépten-nyomon a víztakarékosság kérdése jött velem szembe. Persze, a nyár és a víz elválaszthatatlan páros...

  Azt azonban nem gondoltam volna, hogy receptkeresés közben is olyan tippekbe botlok a jobbára háziasszonyok látogatta oldalon, melyek a víztakarékosságra ösztönöznek. Tény, hogy a háztartásokban a legtöbb vizet valóban a háziasszonyok használják, így valóban logikus, hogy elsősorban az ő figyelmükbe ajánljunk néhány, háztartási vízszámla-csökkentő tippet.

Feltétlenül megfontolásra érdemes, hisz csupán némi odafigyeléssel akár jelentősen is csökkenthetjük a vízdíjunkat. Íme:

 

Hogyan spóroljunk a vízszámlán?

Sok módja van annak, hogy takarékoskodjunk a vízzel és ez által kevesebb legyen a vízszámlánk.

Lássuk a tippeket! Takarékoskodjunk a vízzel!

#1     Mosogatáskor ne folyóvízzel öblítsük el a tányérokat! Vizet takarítunk meg, ha a mosogató egyik felét a mosogatáshoz, másik felét az öblítéshez használt vízzel töltjük fel!

#2     Ha hálózati vízzel locsoljuk a kertjét, figyeljünk oda, hogy tényleg csak azt a területet locsoljuk, amit szeretnénk! Ne öntözzük a járdát vagy az utcát feleslegesen!

#3     Csak akkor indítsuk be a mosógépét, ha tele pakoltuk ruhával! Félig üresen is ugyanannyi vizet használ el mint tele, gondoljuk meg mielőtt beindítjuk!

#4      Nyáron tegyünk előre több flakon vizet a hűtőbe, ne a csapot folyassuk a hideg vízért!

#5  Ellenőrizzük rendszeresen vízszámlánkat! Hamar kiderülhet, hogy repedés vagy szivárgás keletkezett otthonunkban. Sokszor ezek a hibák csak pár hónappal a keletkezés után derülnek ki és rengeteg víz folyik el, mi pedig feleslegesen fogunk fizetni!

#6       Hajnalban, vagy késő este öntözzük kertünket, amikor hűvösebb van, így a párolgás is kisebb!

 

#7      A gyümölcsöket, zöldségeket mossuk tálban, ne folyó víz alatt! Rengeteg vizet takaríthatunk meg így!
#8 Tusoljunk 1 perccel rövidebb ideig, így éves szinten 2-3 m3 vizet is meg fogunk takarítani!

#9      Ha tehetjük, gyűjtsünk esővizet a tetőről és öntözzük azzal növényeinket!

#10      Ne használjunk folyóvizet arra, hogy ételt olvasztunk ki! Gondolkodjunk előre és időben vegyük ki a fagyasztóból a kívánt ételt!

#11      Javítsuk meg a csöpögő csapokat! Hetente akár 600 liter víz is elfolyhat így!

#12  Zárjuk el fogmosáskor a vizet, ne folyassuk feleslegesen!

#13  Szereljünk fel egy azonnali vízmelegítőt a mosogatónkhoz, így nem kell sok liter vizet kiengednünk, amíg oda ér a meleg víz!


Legfontosabb tippünk: Tanítsuk meg gyermekeinket is a víz védelmének fontosságára!
 

www.mindmegette.hu

 

És egy most aktuális recept:

BODZAITAL

Hozzávalók:
6 l + 2,5 dl víz
6 db bodzavirág
6-8 db citrompótló
3 db citrom
1 kg + 25 dkg cukor


Elkészítés:
A 6 liter vizet felforraljuk 1 kg cukorral. A maradék 25 dkg cukrot megpirítjuk, és felengedjük 2,5 dl vízzel, majd az előző keverékhez öntjük. Közben megmossuk és leszedjük a virágokat a szárról. Amikor lehűlt a víz, belerakjuk a virágot, a citrompótlót és a karikára vágott citromot. 2 napig hűvös helyen hagyjuk állni, majd leszűrjük, és hűtve fogyasztjuk.

mindmegette.hu


Érdeklődés


Gázkészülék-alkatrészek forgalmazása raktárról és/vagy megrendelésre szinte minden, Magyarországon forgalmazott készülék-típushoz!

Víz-, gáz-, és fűtésszerelési termékek teljes körű forgalmazása.

Fűtési rendszerek professzionális, gépi és vegyszeres tisztítása.

Készülékcserét teljes körű ügyintézéssel is vállalunk.