Mit kell tudni a szénmonoxidról?

A szén-monoxid érzékelő életet menthet!

Fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálattal érintett szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listája elérhető innen

10 hónap 4 napja

KÖZLEMÉNY

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai kiemelt ellenőrzéseket folytattak az elmúlt években a szén-monoxid-érzékelők kereskedelmi forgalmában. A hatósági vizsgálat során megfelelőnek minősített pozitív listán összesen 18 féle termék található, míg a termékbiztonsági szempontból nem megfelelt negatív listán összesen 34 fajta készülék szerepel. A vizsgált termékek listája elérhető az alábbi linkekről.

A nyitott égésterű tüzelőberendezések üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló készülékekkel kapcsolatos piacfelügyeleti hatósági feladatok 2016. nyarától a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól a katasztrófavédelemhez kerültek át.

 

                    Szén-monoxid-érzékelők POZITIV listája letölthető:  >>innen<<


                 Szén-monoxid-érzékelők NEGATIV listája letölthető:
>>innen<<

 

Jótanácsok:

 A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

 • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
 • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
 • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
 • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
 • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
 • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét.

A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

 

forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

 

 

VÁSÁROLJA MEG MOST, AKÁR INNEN! WEBÁRUHÁZUNKBAN ELÉRHETŐK A HONEYWELL megbízható szénmonoxid-érzékelői!

 

 

Az alábbi információkkal nem ijesztegetni kívánjuk Önöket! Azonban nem árt tudni erről az alattomos, színtelen, szagtalan gázról, mely minden fűtési idényben egyre több áldozatot követel. Évek óta nem győzzük hangsúlyozni, hogy a növekvő baleseteknek, melyek gyakran végzetes tragédiával végződnek, egy része megelőzhető (lenne).

Fontos, hogy rendszeresen, optimális esetben évente vizsgáltassák felül gázkészüléküket is!

Hiába szeretnénk spórolni a gázszámlán, hiába nem szeretjük, ha jó meleg lakásunkba beszükik a kinti hideg, SZELLŐZTETNI télen is kell! Ügyeljünk arra, hogy a tökéletesen záródó, műanyagra cserélt zárt ablakaink mellett működtetett páraelszívó és a gázkészülék egyidejű üzemeltetése során a helyiségben jelentősen csökkenhet az oxigén mennyisége, így a gázkészülékben tökéletlen égés mehet végbe. Leggyakrabban az égéstermék-elvezető rendszer (kémény) meghibásodása is okozhat szén-monoxid mérgezést.

Talán az alábbi, wikipediából származó összefoglalóval is segítséget tudunk nyújtani úgy az okok, mint az okozatok megismerésében, valamint a bekövetkezett baj azonnali elhárításában.

Szénmonoxid-mérgezés

A szénmonoxid-mérgezés szén-monoxid gáz belélegzése okozta mérgezés, amely akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet.

A szénmonoxid-mérgezett betegnek friss levegőt kell adni, szabad légutakat biztosítani és szükség esetén lélegeztetni. A szénmonoxid ellepte helyiséget gyorsan ki kell szellőztetni. Szénmonoxid-mérgezés esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy segítés helyett saját maga is bajba kerüljön.

Kocsis Attila, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és Egyesülete elnöke 2009. október 14-én így tájékoztatott: Budapesten 44 ezer veszélyes kémény van, ezekből 23 ezer bármikor szénmonoxid-mérgezést okozhat, és majdnem százezer budapestit veszélyeztetnek. Országosan százezer is lehet a veszélyes kémények száma.[1]

 

A szénmonoxid-koncentráció emelkedése szén-monoxid érzékelővel jelezhető.

 

Az Amerikai Egyesült Államok Fogyasztói Termék Biztonsági Felügyelete legalább egy szén-monoxid riasztó felszerelését ajánlja minden lakásban (illetve a lakás minden szintjén), Magyarországon azonban nem terjedtek el ezek a műszerek. Hazánkban minden évben több száz szénmonoxid-mérgezés történik és több tucatnyian halnak meg.[2]

Leírása

A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, Ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége. Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szénmonoxidnak mintegy fele távozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a mérgezést szenvedő elhagyja a dúsult szén-monoxid tartalmú helyet, enyhülhetnek a tünetek. A mérgezés ettől még nehezebben ismerhető fel, és a súlyos balesetek gyakran éjszaka történnek, amikor a szén-monoxid hatásának kitettek nem változtatnak helyet.[3]

Tünetei, következményei

A kezdeti tüneteket gyakran nem értelmezik helyesen, ezért a szénmonoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor a súlyos mérgezést hosszan tartó, jól észrevehető tünetek előzik meg. Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar).

A mérgezést elszenvedő tudatánál van, a mérgezés gyanúját gyakran felfogja, és azt is, hogy meghal, ha nem tesz valamit, egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban már nem képes cselekedni. A szén-monoxid a testben először lassan halmozódik, majd koncentrációja hirtelen felugrik.[2]

 

Első szakasz:

 

A mérgezést szenvedett nyugtalan, zavart vagy kábult, a feje is fájhat, szédülhet, hányhat. A bőre időnként cseresznyepiros lesz.

 

Második szakasz:

 

Izomgörcsök a végtagokon, majd az egész testen, eszméletlenség. Az eszméletlenné vált beteg is hányhat, ami fulladást okozhat.

 


Harmadik szakasz:

 

Izomellazulás, légzésbénulás, halál.


Különböző koncentrációk okozta tünetek:

CO koncentráció/térfogatszázalék Hatás

0,02 2-3 óra után enyhe fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger
0,04 1-2 óra után homloktáji fejfájás, életveszély 3 óra után
0,08 3/4 óra után fejfájás, rosszullét, 2-3 óra után halál
0,16 20 perc után ájulás, egy-két óra után halál
0,32 5-10 perc után ájulás, 15-20 percent belül halál
0,64 1-2 perc után ájulás, 10-15 perc után halál
1,28 1-3 perc alatt halál

A szénmonoxid-mérgezés - ha nem is következik be a halál - agykárosodáshoz, bénuláshoz, látászavarokhoz is vezethet. Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. A szervezet toleranciaszintje a szén-monoxidra egyénenként változó (tehát nem biztos, hogy az az azonos koncentrációnak kitett személyek egyszerre lesznek rosszul). Ez számos tényezőtől függ: a ventilláció egyéni szintjétől, a fennálló agyi, illetve szív- és érrendszeri betegségtől, a szívteljesítménytől, az esetleges vérszegénységtől, drepanocytosistól (a vörösvértestek alakváltozása), egyéb hematológiai rendellenességektől, az adott légnyomástól, a metabolikus rátától.[4][5][6]

Lehetséges okozói

Lehetséges forrásai: kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, barbeque grill, autó, belsőégésű motorok, stb.

Lehetséges okai:

 • A cirkóberendezés meghibásodása.
 • A rossz kémény.
 • A kipufogógáz, mely felhalmozhatja a szén-monoxidot zárt térben.
 • Zárt tér, hermetikusan záródó nyílászárók, ha a fűtőkészülék belső levegőt használ.

A szén-monoxid a mindennapi életben leggyakrabban úgy képződik, hogy a fűtőberendezésben nem tökéletesen ég el a tüzelőanyag. Ha az égéstermékek elvezetése nem megfelelő, a szén-monoxid a lakásba juthat és felgyűlhet. A legtöbb szén-monoxid baleset télen történik, és minden télen történnek balesetek.

Zárt, vagy akár csak részben zárt helyen működtetett autómotor mellett is felszaporodik a szénmonoxid.

Három vagy ötajtós, kombi autóknál amennyiben csomagszállítás miatt nyitott hátsó ajtóval közlekednek, a vákuumhatás miatt a kipufogógáz behatolhat az utastérbe. Ebben az esetben lassan következik be a mérgezés, főként fejfájás és hányinger formájában.

Megelőzés

 • A kéményt, gáz, olaj és hagyományos fűtőkészülékeket, rezsókat, kályhákat rendszeresen ellenőriztessük és sohase módosítsuk. A legkisebb rendellenesség esetén kapcsoljuk ki és hívjunk szakembert.
 • Konyhai gázrezsó hsználatánál folyamarosan szellőztetni kell, ezzel a szintén veszélyes széndioxid felhalmozódást is el lehet kerülni. A hermetikusan záródó nyílászárók használata ebből a szempontból veszélyes.
 • Gázrezsót fűtés céljára használni szigorúan tilos. Használjunk szénmonoxid-érzékelő berendezést, szükség esetén többet is.
 • Főként városi tömbházaknál, bizonyos időjárási és légköri viszonyok esetén a kéményből, vagy akár a szomszéd ház kéményéből is leáramolhatnak égéstermékek, melyek az ablakréseken keresztül bejuthatnak a lakásba. Erősen kihűlt fűtöberendezés begyújtása esetén a kémény felmelegedéséig és a kéményhatás beindulásáig visszaáramolhat mérgező égéstermék.
 • Amennyiben nem elhárítható vészhelyzetbe kerülünk, menjünk friss levegőre és értesítsük a tűzoltókat, akik megfelelő felszereléssel rendelkeznek a mérgező égéstermékek kimutatására.
 • Autót sohase járassunk zárt helyen, nyitott hátsó ajtóval ne szállítsunk csomagot hosszabb távon.
 • Amennyiben autóban, hosszú alagútban dugóba kerülünk és a kinti levegő minősége rossz, kapcsoljuk ki a motort, csukjuk be az ablakokat és kapcsoljunk belső szellőztetésre. Várjuk meg a dugó elindulását vagy a segítséget, hatósági felszólítás nélkül ne próbáljunk meg gyalog menekülni, mert veszélyesebb lehet, mint a kocsiban maradni.
 • Mélygarázsokba való behajtásnál figyeljük a levegő minőségét jelző berendezést, amennyiben nagyon rossznak érezzük a levegőt, inkább távozzunk.

Széndioxid-mérgezés

Nem keverendő a szénmonoxid-mérgezéssel. A széndioxid miatt bekövetkező balesetekre leggyakrabban erjedő italt tartalmazó borospincékben kerül sor. A szén-dioxid is színtelen és szagtalan, de a levegőnél nehezebb, ezért alul gyűlik össze. Önmagában nem mérgező, a légkör természetes alkotóeleme. Veszélyessége annak köszönhető, hogy felhalmozódva kiszorítja az oxigént és eszközök nélkül nem érzékelhető. Borospince mélyén felhalmozódott széndioxidból már két-három belégzés is elegendő az igen gyors eszméletvesztéshez. Ekkor még lenne visszaút, ám az ájult ember nem képes menekülni és gyorsan beáll a halál. Az is bajba kerülhet, aki egy mérgezést szenvedett beteghez óvatlanul lehajol. Az is előfordulhat, hogy fejmagasságban még elegendő az oxigén, de a borcsap magasságában már nem. Mélyen fekvő, lépcsővel elérhető pince teljes egészében megtelhet széndioxiddal. Tradicionálisan gyertyával ellenőrzik az oxigénszintet. Ha a gyertya pislákol, pláne elalszik, azonnal vissza kell fordulni.


Szénmonoxid érzékelő berendezések

A kereskedelemben sok fajta készüléket lehet vásárolni, melyek alkalmasak a szénmonoxid érzékelésére. Két fő típusuk létezik, az olcsóbb félvezetős és a drágább, ami vegyi reakcióval jelzi a szénmonoxid mennyiségét. Ez utóbbinak szigorúan meghatározott élettartama van, annak letelte után a készülék használhatatlanná válik. Sose vásároljunk megbízhatatlan forrásból származó készüléket, lehetőleg használtat se.

Több gázkészülék használata esetén javasolt több érzékelőt használni, többek között a fürdőszobában is. A fűtési szezon indulásakor célszerű bekapcsolni, majd bekapcsolva tartani a készülékeket, az áramfogyasztásuk minimális. Fürdőszobai gázmelegítő használatánál az egész évi folyamatos üzemeltetés a legjobb.

 • A készüléket olyan helyen kell használni vagy stabilan felszerelni, ahol nem kaphat vizet.
 • Fő szabály, a gázkészülék közelében, a levegőmozgás irányában és közel fejmagasságban legyen, mindig tartsuk be a készülék használati utasításában javasoltakat.
 • A legelső riasztásra is azonnal kapcsoljuk ki a gázkészüléket és azonnal nyissunk ablakot, menjünk friss levegőre.
 • Ne feledjük, főként sűrűn beépített régi városi tömbházaknál előfordulhat, hogy bizonyos légköri viszonyok esetén a szomszéd, magasabb ház füstje is leáramolhat az általunk még nem használt fűtőberendezés kéményén, ezért a szokásos fűtési szezon indulásakor az érzékelőt akkor is kapcsoljuk be, ha magunk még nem kívánunk fűteni.

Érdekesség

Émile Zola a híres francia író egy rosszul működő kályha miatti szénmonoxid-mérgezésben halt meg.

Forrás: wikipedia.hu

 

Végül néhány tragédia, mely minden bizonnyal elkerülhető lett volna. Már a most indult, 2016. őszi fűtési szezonban is több tragédia történt.


A tragédiáról szóló hírek száma sajnos már olyan sok, hogy nem gyűjtjük. Ahhoz viszont úgy tűnik, mégis kevés, hogy végre komolyan vegyék!

 

Jó ha tudjuk: a mustgáz kimutatására nem alkalmas a szén-monoxid mérő készülék

4 hét 1 napja

 

A szüreti szezon kapcsán sok gazda már a mustot érleli pincéjében. Nem árt azonban minden évben figyelmeztetni a borászokat, hogy tudatosan járjanak el az erjedési folyamat ellenőrzése kapcsán, a mustgáz, vagyis a szén-dioxid (CO2) színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Ez a gáz azonban nem keverendő össze a szén-monoxiddal (CO). Körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik.

A napokban megjelent sajtóhír kapcsán – mely a hatóság honlapján közzétett szén-monoxid mérők pozitív listájára hivatkozik - a fogyasztóvédelmi hatóság felhívja a figyelmet, hogy a szén-monoxid érzékelő készülékek nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, mivel a szén-monoxid érzékelő műszaki paramétereiből adódóan nem alkalmas a szén-dioxid érzékelésére, tekintve, hogy nem azonos gázokról van szó.

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid koncentrációt mérő gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertyával.


 

A meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul a vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza viszont a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon, mivel a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni.

Forrásanyag: http://heves.katasztrofavedelem.hu/mustgaz-veszely

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

 

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy sülysápi lakóházban

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy sülysápi lakóházban pénteken este. A lakók időben elhagyták az épületet, melynek köszönhetően senki nem szenvedett mérgezést. A kiérkező nagykátai hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, melynek során a gázkazán közelében kimutatták a szén-monoxid jelenlétét, ezért értesítették a gázszolgáltató szakembereit.

Egyre több a lakástűz és a szén-monoxid-mérgezés

Hét embert vittek kórházba Fótról

Szén-monoxid mérgezésben vesztette életét egy anya és négyéves gyermeke

Hárman lettek rosszul a szén-monoxidtól

BUDAKALÁSZ
Csecsemő és édesanyja szén-monoxid-mérgezést szenvedett

Szén-monoxid-mérgezés történt Zalaegerszegen

Szén-monoxid miatt került kórházba egy ember Harkán

Szén-monoxid-mérgezést kaptak a készenléti rendőrök

 

Ne legyen áldozat!

Évente vizsgáltassa át gázkészülékét is!


Letölthető dokumentumok:

Érdeklődés


Gázkészülék-alkatrészek forgalmazása raktárról és/vagy megrendelésre szinte minden, Magyarországon forgalmazott készülék-típushoz!

Víz-, gáz-, és fűtésszerelési termékek teljes körű forgalmazása.

Fűtési rendszerek professzionális, gépi és vegyszeres tisztítása.

Készülékcserét teljes körű ügyintézéssel is vállalunk.